пʼятниця, 8 грудня 2017 р.

«ЖИДАЧІВСЬКІ ЧИТАННЯ» ВІДКРИВАЮТЬ ІСТОРІЮ НАШОГО КРАЮ

8 грудня 2017 року у Жидачівському Районному Народному домі відбулися «Жидачівські читання», які організували й провели працівники відділу Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького – Музею мистецтва та історії Жидачівщини.
Директор Жидачівського музею Степан Ревуцький і старший науковий співробітник відділу Галереї мистецтв Володимир Пшик представили поважних гостей-доповідачів та анонсували цікавинки програми читань. Музейників, науковців та учасників слухань від імені громади древнього Удеча привітав заступник міського голови м. Жидачева Ярослав Гаврильчук.
Аудиторія залу – педагоги, історики, медики і небайдужі мешканці Жидачівщини. Приємно було бачити в залі й представників Ходоріщини й Журавнівщини. Увазі слухачів було представлено десять захоплюючих лекцій. Науковці, історики й дослідники розповіли про митців Жидачева ХVІІІ ст., Жидачівське князівство, яке існувало поряд з Львівським, про міські поселення Жидачівщини в епоху середньовіччя та стародавні кургани нашого краю. Йшлося і про церкви Жидачівщини, архітектором яких був Яків Рудницький, про рукописне Євангеліє Жидачева, про молотівський скарб і галицьку школу ювелірного мистецтва. Окремі лекції були присвячені відомому науковцю Освальду Вальцеру, Анні Ходорівській (Вишневецька, Дольська) та її ролі в переході гетьмана Івана Мазепи на сторону Карла ХІІ, а також будівлі колишнього повітового суду у Ходорові.

Свої змістовні праці представили Володимир Александрович, Леонтій Войтович, Мирон Капраль, Дмитро Павлів, Володимир Петегирич, Віра Фриз, Юрій Гудима, Оксана Бойко, Василь Слободян, Володимир Пшик. 
Ірина Берник. 









Немає коментарів:

Дописати коментар